ALBIN VEGA
ZEILJACHT "CHINOOK" Nr. 1292

HOME STUDIO WTB

       

CONTACT

IJsselmeer - URK (klik op de foto voor vergroting)

Betoverende zonsopgang op de waddenzee ~ Texel. (klik op de foto voor vergroting) IJmuiden bij nacht ~ tussen de pieren naar de marina Medemblik ~ zonsondergang (klik op de foto voor vergroting) Medemblik ~ de schoorsteen van het stoommachine museum aan de einder. (klik op de foto voor vergroting)

Crew ~ (klik op de foto voor vergroting)

LAATST BIJGEWERKT:
20-jan-2014

[klik en ga 100 jaar terug]

De Albin Vega is een Zweeds kajuitzeiljacht
 Lengte 27ft ~ 8,25 mtr.
Bouwnummer 1292 ~ 1971
Welkom op de site van de "Chinook"

MENU/SITEMAP

 

In 2013 ben ik gestart met het vervangen van de zeilen van mijn Albin Vega. Gebruikte zeilen (via marktplaats) of nieuw. Vaak weet of meet je alleen de lengtes van de lijken. Hieronder een rekenhulp voor het voor het oppervlak van een zeil + de LP maat, volgens de formule van Heron.Onderin deze bladzijde een rekenhulp voor 
conversie doekgewicht van OZ > gram

 

 
  Zeilenplan albin vega      
 

[Klik op de onderstaande figuur of hier voor een vergroting]

Klik hier voor een tekening met meer maten.

 
  lichtweer genua        
 

[Klik op de onderstaande figuur of hier voor een vergroting]

De lichtweer genua is het grootste voorzeil voor de Vega dat nog aan de voorstag gevaren wordt. Het zeil wordt gebruikt van 0 tot 3 beaufort aan de wind en tot 4-5 beaufort bij een ruime of voordewindse koers. Vanaf 2 a 3 bft werkt het zeil het prettigst in combinatie met het grootzeil op het 1ste rif. Bepalend in het ontwerp van de genua zijn de "LP maat" en de lengte van het voorlijk. De LP maat kan als volgt worden uitgelegd: 

LP = Longest Perpendicular of jibs

De LP maat is de lengte van een lijn uit de schoothoek loodrecht op het voorlijk, inclusief het lijkentouw.

Gecontroleerd is of deze genua gebruikt mag worden in clubwedstrijden. Hierbij komt de "J maat" van de boot in beeld. Deze maat kan als volgt worden uitgelegd:

De J maat is de afstand van de voorkant van de mast tot aan de het punt waar de voorstag overgaat in het dek, horizontaal gemeten.

De Albin Vega heeft een J maat van 3100 mm. 

Genua 1 
In reglementen, zoals hier van de KNZRV, heeft een Genua 1 een LP maat van 130% tot 150% van de J maat. Voor de Albin Vega wordt de maximale LPG maat 150% van 3100 mm = 4650 mm.

Genua 2
Er is ook een Genua 2. Deze heeft een LP maat van 110% tot 130% van de J maat.Voor de Albin Vega wordt de maximale LP maat 130% van 3100 mm = 4030 mm.

De overkoepelende organisatie voor de Albin Vega is de VODA. In 2006 is een wedstrijdreglement opgesteld, de "Vega Class Rules". Op bladzijde 5 par. 2 staat dat de LP maat niet groter mag zijn dan 4650 mm. Dit komt precies overeen met de eerder genoemde 150% van de Genua 1.

 


  attentie        
 


Attentie: Het in het Nederlands vertaalde Vega handboek (inlognaam vereist) bevat een tabel van de zeilmaten. In de tabel wordt gesteld dat het achterlijk van dit zeil een ronding heeft van 250 mm. Dit moet onjuist zijn.

De zeilmaker, Doyle Sails in Hoorn, [Daniell Diekema] geeft aan:

  • Zeiltechnisch zijn er bezwaren tegen een ronding in het achterlijk van deze Genua 1. Dit vanwege de vorm en de vereiste zeillatten. Latten zijn hier lastig bij het overstag gaan: ze haken en schavielen langs de verstaging en mast. Niet doen dus. Daarentegen - een ronding in het onderlijk is nuttig op ruime koersen, we noemen dit een  "Broek".

  • Per september 2013 is de vestiging van Doyle Sails in Hoorn opgeheven. Zonder nadere uitleg, jammer.

 

 
  specificaties        
  
  zeildoek        
 


Het zeildoek staat in de tabel van Per Bröhall als 170 gr/m2. Voor deze Genua1 kozen we voor zwaarder doek: 205,5 gr/m2. Dit maakt het zeil vormvaster en duurzamer. Het voegt iets toe aan het totaalgewicht: 22.6m2 x (205-170) = 0,791 kg. Het is wat stugger, bij windkracht 0 zal het iets eerder hangen. Klik hier voor het datasheet. 

De eenheid voor doekgewicht is bij de fabrikant: "OZ per sailmakers Yard".

In Nederland zegt dit ons weinig. 
Vandaar deze conversietool voor zeildoek.

Voer het te converteren gewicht in.
Gebruik een punt (geen komma) als decimaal.
Klik op "OZ naar Gram"

 

 
  high aspect fok        
 

[Klik op de onderstaande figuur of hier voor een vergroting]

De Lichtweer Genua is het grootste voorzeil voor de Vega dat nog vast aan de voorstag gevaren wordt. Het zeil wordt gebruikt van 0 tot 3 beaufort (<10kn). Het oppervlak is 22,6 m2.

Voor gebruik bij 3 tot 6 beaufort is er een High Aspect fok [uitleg: wikipedia] De term "High Aspect" slaat op de vorm van het zeil: het is slank. Dit zeil is in 2013 gekocht via marktplaats, om te proberen. Het blijkt een goede keuze. Wellicht komt er budget voor een nieuw zeil. Dit nieuwe zeil krijgt mogelijk een iets langer achterlijk maar heeft verder dezelfde vorm. Dit om het zeil meer op het dek te kunnen varen.

In de praktijk is de HA een zeer prettig zeil. Het geeft veel voortstuwing in verhouding tot de lift. Dit laat zich merken in de snelheid: bij bft 5 steeds boven de rompsnelheid van 6,3 knp. (tussen de 6,5 en 7 knp). Het grootzeil lijkt nu beter te werken ten opzichte van de standaard fokken. Deze fokken lopen verder door naar achter. Juist de verticale spleet tussen fok en grootzeil lijkt gunstig. Het grootzeil werkt beter. Hierdoor kan er langer worden doorgevaren met ongereefd grootzeil. (tot 6 bft op Markermeer, halve wind). Met de combinatie kan goed hoogte worden gelopen. 

Het bovengenoemde is subjectief. De oudere fokken zijn namelijk uitgezeild.

Een high aspect zeil kan "dicht" worden gevaren. Dat wil zeggen: de schoothoek mag (gezien in lengte richting van de boot) dichter naar de mast boven het dek worden getrokken. Hierdoor kan de boot nog scherper aan de wind varen. De Vega mist hiervoor een voorziening. De schoot loopt nu nog over de standaard genuarails aan de buitenzijde van romp.

Om deze schootvoering mogelijk te maken zijn er, eveneens via marktplaats, extra genuarails met blokken aangeschaft. Lengte 1,5 meter. Dit wordt een mooie winterklus. De rails worden in een epoxy vlak op de voorkajuit naast de mast geplaatst.

Er komt dan een dubbele fokkeschoot: voor gebruik aan de wind door de rails op het kajuit dak, voor ruime koersen via de standaard genuarails op de romp. een tweede schoot is nodig, de fokkeschoot heeft anders last van de voorste verstaging.

De lichtweer genua en deze HA fok voldoen (voor mij) voor alle gangbare weersituaties. Voor zwaarder weer komt er nog een kleinere HA fok bij. De overige zeilen gaan in de verkoop.


     
  lee sails        
Update 20 jan 2014

September 2013: Doyle Sails Nederland blijkt niet meer bereikbaar. Een verklaring hiervoor is niet te vinden, slechts gegis op het zeilersforum. Jammer en onprofessioneel. 

Mijn keuze was juist om een zeilmaker te nemen uit de buurt en persoonlijk contact te hebben. Dit ook in verband met garantie en het kunnen bijdragen aan de lokale economie. Ik heb mijn zeil gehad, de kwaliteit is (gedurende het eerste seizoen) geweest als verwacht. Het zeil van Doyle kwam overigens uit Australië. (herkomst: China?)

Maar overwegingen blijken dus relatief. Vandaar dat ik me nu, voor het aan te schaffen nieuwe grootzeil, huik en het volgende high aspect zeil, breder heb georiënteerd. Een van de mogelijkheden is Lee Sails. [Hong Kong] Er is een offerte gevraagd, deze is gunstig maar door de importheffing van 12% en BTW van 21% (ook op transport!) wordt het ook weer geen koopje.

Een collega Vega zeiler had de stap al genomen. Hij toonde me zijn grootzeil van Leesails. Dit zag er  in de details zeer verzorgd uit. Hierdoor ging ik overstag. Het vraagt zelf inmeten en het opstellen van duidelijk rapport in de Engelse taal. Maar dat is geen probleem. Ook de correspondentie gaat in het Engels. De betaling, in dollars, is net zo eenvoudig als elke elektronische betaling. 

Inmiddels zijn de zeilen geleverd. Ik bestelde er tevens een huik bij. Alle items zien er bijzonder goed en verzorgd uit. Ook de communicatie verliep prettig. De zeilen zijn keurig op tijd geleverd, via track and trace kun je perfect volgen waar deze zijn. 

Helaas was de huik net in de verkeerde kleur. Specificatie en orderbevestiging lieten geen twijfel over de goede kleur. Ik krijg een nieuwe opgestuurd, hoefde er geen enkele discussie aan te wijden. De andere huik staat op marktplaats. Ik zal de opbrengst overmaken, zo is afgesproken.

Het oude grootzeil is inmiddels verkocht aan een andere Vega bezitter.


   
  SITE MAP        
 
 
 
     
 

Albin Vega kajuitzeilboot polyester watersport obdam kajuit Duurzaam 27ft polyclassic O-22 markermeer Nederland varen zeilen Genua Hoorn haven Kring van Vegazeilers werktuigbouwkunde Zeilmaker veiligheid  onderhoud ontwerp Voorzeil Fok